Say Who: Jens Dreijer

Waarom heb je ja gezegd tegen Poptrack? Wat maakte je enthousiast? 

Ik ben tijdens de laatste lockdown benaderd en toen heb ik eigenlijk meteen ja gezegd. Poptrack is uniek in zijn soort. Mensen zullen verrast zijn omdat ze - op een uitdagende manier - in het diepe worden gegooid. Want niemand kent elkaar nog. Als we starten gaan deze mensen direct samen met elkaar spelen. Vervolgens ontstaat er iets. Wij reiken dingen aan. Tips, inzichten, wat dan ook. Maar de deelnemers zijn zelf in charge. Zij bepalen wat voor track er wordt gemaakt. 

Waar ligt jouw kracht (binnen Poptrack)? 

Poptrack is anders dan de standaard muziekschool. Poptrack draait om het verbinden van mensen en talent. Elkaar inspireren. Samen creëren. LIedjes schrijven. Produceren. De input van de cursist is hierbij leidend. Ik zie het als mijn taak om mensen te motiveren zelf hun weg te vinden en gelijkgestemde geesten te leren kennen. Ik wil graag het moment faciliteren waarop er magie ontstaat. Wie denk je dat hierop afkomt? Wat is het instapniveau? Als je een instrument kunt spelen, kun je instappen. Je moet natuurlijk wel een basisniveau beheersen. Je moet jezelf op creatief muzikaal vlak kunnen uiten in datgeen wat je doet. Het lijkt mij persoonlijk heel gaaf als er mensen bij zitten die zelf nog nooit geproduceerd of geschreven hebben, maar hier wel heel erg voor open staan. Andersom geldt hetzelfde: Een producer kan met één noot iets ‘tekenen’ waarop een hele productie kan worden gebouwd. Het creatieve proces voert namelijk de boventoon. Alles kan qua genres en stijlen. Ook de leeftijd is niet leidend of bindend. Iemand van 16 jaar kan meer ervaring hebben dan iemand van 35. Mensen die dit gaan doen, willen zelf creëren. Ze hebben de drive al in zich. 

Wat vind je zelf het allerleukst? 

Het gaan niet om met grote namen spelen. Het gaat om de energie, het samenspel en de open manier van met elkaar spelen. Écht samen met elkaar iets creëren. Dást is voor mij het allervetst. Dat is voor mij het hoogst haalbare. Of dat nu live of in de studio is, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Alhoewel, met een hele band tegelijk in de studio is dan toch wel echt heel gaaf. Je voelt dan als collectief de druk van ‘Nu moet het erop komen te staan, want dan staat die take straks op Spotify.’ Die spanning geeft mij echt de ultieme kick. 

Grootste wapenfeit? Waar ben je het meest trots op? 

Ik heb altijd heel veel verschillende dingen gedaan. Daardoor weet inmiddels iedereen in het hele land zijn weg naar mij te vinden. Dat klinkt misschien raar, maar wat ik bedoel is dat je de kans krijgt om met heel veel extreem goede muzikanten en artiesten te mogen samenwerken. Daar gaat het voor mij om. Kort gezegd: ik ben trots op het netwerk dat ik heb op kunnen bouwen, want daardoor ben ik gekomen waar ik nu sta. 

Waar liggen jouw roots? Hoe ben je zelf ooit begonnen? 

Mijn roots liggen qua genre in de soul / hiphop / R&B hoek. Ik heb aan de jazzafdeling van het conservatorium gestudeerd, waardoor ik ook wel jazz roots heb. Ik ben ooit begonnen met spelen in een schoolbandje, maar kwam er al gauw achter dat ik hier écht iets mee wilde gaan doen. Toen ben ik na mijn middelbare school direct naar het conservatorium gegaan 

Wat is je ultieme droom? Wat wil je zelf nog bereiken? 

Mijn ultieme droom is te mogen werken met de allerbesten in de business. Hele mooie projecten blijven doen, en platen maken met de allerbeste muzikanten en artiesten. 

WIE IS JENS DREIJER? 
Jens Dreijer is bassist voor onder anderen Typhoon, Glennis Grace, Jennie Lena, Do, Maurice Kirya en Shirma Rouse. 
Ook is Jens studio/sessiemuzikant voor tv-shows als It Takes 2, Matthijs Gaat Door en Let's Dance. https://www.instagram.com/jensdreijer_bass/ 
https://soundcloud.com/jensdreijermusic