Say Who - Yori Olijslagers

Waarom ben je zo ontzettend enthousiast over Poptrack? Waarom heb je ja gezegd? 


Ik geloof er gewoon heel erg in. Want zoiets als Poptrack bestaat er namelijk nog niet. Je hebt bijvoorbeeld wel Dock Zuid, een muziekmakers collectief. Maar dat is echt een collectief van/voor ervaren professionals. 

Waar ligt jouw kracht (binnen Poptrack)? 

Ik heb een hele brede kennis en ik kan vrij makkelijk schakelen. Ik zie erg snel wat iemand nodig heeft om verder te komen. Wat is de groepsdynamiek? Hoe kun je hierbinnen groeien? Niet alleen als individu maar ook als groep. Samen met Jens ben ik begonnen met het schrijven van programma modules waarvan wij dachten dat deze een goede combi zouden kunnen zijn. 

De doelgroep is vrij breed, hoe denk je dat bijvoorbeeld een singer/songwriter en een dance producer met elkaar verenigbaar zijn binnen Poptrack? Ik zie het als volgt: Een singer/songwriter zit thuis (bijvoorbeeld) en werkt aan zijn of haar songs. De producer zit in zijn studio en doet hetzelfde. Maar stiekem hebben ze allebei behoefte aan elkaar. Want je zit toch in je eigen bubbel te werken. Doordat je beiden een andere discipline beheerst, en/of in een ander genre actief bent, kun je juist daardoor van enorme toegevoegde waarde zijn voor elkaar. Wij kunnen inzichtelijk maken wat je aan elkaar kunt hebben. Hoe je elkaar kunt versterken en verrijken. Je leert op een andere manier schrijven, en inspiratie krijgen. Door bijvoorbeeld een instrument eraan toe te voegen. Deze zoektocht om samen iets te maken, is een super leerzaam proces. Wat vind je zelf het allerleukst? Samen in een ruimte iets creëren. Die enorme bak positieve energie. Allemaal hun eigen talent, maar met diezelfde tomeloze passie. Elkaar stimuleren en enthousiasmeren. Samen elkaar laten groeien in dat wat je doet! En dat allemaal in een vloeiend, organisch proces. Het draait voor mij in alle gevallen om het live verhaal. Zowel op het podium als in de studio. 

Wat is je grootste wapenfeit? Waar ben je het meest trots op?

 Ik denk dat ik gaandeweg een manier van spelen heb gevonden die heel eigen is. Heel authentiek en origineel. Het is iets waarvoor ik specifiek gevraagd wordt. Mensen denken; “Als ik yori bel dan weet ik dat ik ‘dit’ krijg…” Ik probeer een bepaalde frictie op te zoeken. Ik heb bijvoorbeeld kapotte vellen op m’n drums liggen. Of gare bekkens/cymbals. En dan speel ik daar gewoon mijn partijen mee. Van mij mag het schuren. Ik zoek dat zelfs op. Mensen uitdagen om uit de comfort zone te komen. Zo leer je meer en creëer je bijzondere situaties. Daarnaast wordt ik veel gevraagd omdat ik gespecialiseerd ben in ableton, sequencers, en ik doe ook veel hiphop. Veel beats worden digitaal geproduceerd. Ik maak dan de vertaalslag naar live; Met live drums toch diezelfde power en sound te realiseren, dat is voor mij de uitdaging. 

Waar liggen jouw roots? Hoe ben je zelf ooit begonnen?

 Ik was vanaf hele jonge leeftijd altijd al erg veel met muziek bezig. Mijn roots liggen vooral in de hiphop. Ik ben begonnen aan het conservatorium waar ik jazz studeerde. Maar mijn interesses lagen altijd in groove georiënteerde muziek en dan vooral hiphop. Hierin ben ik mezelf dan ook in gaan specialiseren. Wat is je ultieme droom? Wat wil je zelf nog bereiken? Goede vraag. Ik heb niet specifiek één droom die ik nog wil realiseren. Ik wil vooral mezelf steeds blijven ontwikkelen als persoon en als muzikant/maker, om op deze manier steeds beter te worden in wat ik doe. Verder hoop ik mensen te kunnen inspireren en motiveren om mooie, originele en creatieve dingen te creëren. 

WIE IS YORI OLIJSLAGERS? 

Yori Olijslagers toerde de hele wereld over met artiesten als Kyteman, Sef, Willem de Bruin (The Opposites) en Secret Rendezvous. 

Als producer brengt hij muziek uit onder zijn eigen naam en voor anderen. 
https://www.instagram.com/yoriolijslagers/ https://soundcloud.com/yoriolijslagers

Say Who - Yori Olijslagers